Jestliže byste doma rádi měli vždy kávu se skvělou chutí a neopakovatelným aroma, je potřeba, abyste věnovali dostatečnou pozornost údržbě vašeho kávovaru. Ten si zaslouží nejenom výměnu vodního filtru, ale i pravidelné čištění, bez jehož provedení nebude přístroj fungovat tak, jak má. Jak poznáte, že nastala ta správná doba pro velkou údržbu vašeho kávovaru a jak ji doma provedete svépomocí?
Základem kvalitní kávy je voda
Voda, kterou používáte na přípravu kávy, ovlivňuje zejména její výslednou chuť, ale také stav komponent kávovaru. Běžná kohoutková voda je sice z hygienického hlediska nezávadná, obsahuje ale vápenné sloučeniny a další nečistoty, které zanáší hůře přístupná místa přístroje, a tak urychlují jeho degradaci. K úpravě vody v kávovarech využívejte kvalitní vodní filtry, jako například typu Aquaclean, a čas od času přístroj zapněte na čistící režim a vložte do něho jednu Krups tabletu, která se postará o dokonalé pročištění jeho útrob. Upravená voda a pravidelné čištění pomůže prodloužit životnost vašeho kávovaru a sníží riziko nutnosti jeho předčasné opravy.
Jak na to, máte-li doma pákový kávovar?
Tento typ kávovaru je určen opravdovým kávovým specialistům, kteří mají navíc dostatek trpělivosti a naučí se jej obsluhovat. Bohužel nejen obsluha je u něj komplikovanější. Příprava kvalitní kávy z pákového kávovaru vyžaduje i znalost pravidel jeho údržby. Nejnáročnější na prevenci je hlava kávovaru, která je obvykle složena z filtru, páky a těsnění. To byste měli měnit alespoň jedenkrát za 3 měsíce, ale minimálně vždy poté, co se okolo páky objeví protékající voda značící, že těsnění již neplní svoji funkci. Co se týče páky kávovaru, tu je potřeba jednou za čas s ohledem na frekvenci využívání přístroje demontovat a pořádně vymýt. Doporučuje se nechat páku namočenou přes noc v horké vodě obsahující čistič. Důležité je i čištění trysky. Alespoň jedenkrát týdně ji vyjměte z přístroje, důkladně profoukněte a vůbec nic se nestane, když ji přidáte do lázně k páce. Nejdůležitější je čištění hlavy kávovaru, které je potřeba provést alespoň jedenkrát za týden s využitím slepého sítka, které nasadíte na hlavu kávovaru a necháte proběhnout celý cyklus. V sítku pak najdete zbytky kávy a další nečistoty, které zůstanou po protečení vody přístrojem.
Zkuste to na jeden stisk
Chcete-li mít doma k dispozici vždy kvalitní kávu, aniž by vás to stálo výše popisovanou námahu s obsluhou a čištěním pákového kávovaru, pořiďte si automatický esspressovač, který se o všechny úkony postará za vás. Sám dokonce pozná, že nastal čas čištění a automaticky spustí odpovídající cyklus. Při přípravě kávy nastaví i odpovídající tlak a vy tak budete potřebovat umět pouze stisknout jediné tlačítko, abyste se dočkali své výborné domácí kávy.